Vilde blomster i haven giver ikke kun skønhed og farver, men øger også biodiversiteten og giver føde og levested for bier, insekter og sommerfugle. Ved at tilføje vilde blomsterblandinger til din have kan du hjælpe med at fremme bestøvning og skabe et tilflugtssted for disse vigtige skabninger.

Blandinger af vilde blomster kan fås i de fleste havecentre og omfatter en række forskellige forskellige blomster, der blomstrer på forskellige tidspunkter af året. Det betyder, at der altid er noget i blomst, der kan tiltrække bestøvere, uanset hvilken tid på året det er.

Den bedste måde at integrere vilde blomster i haven på er ved at plante dem i store områder eller på enge. Men hvis du ikke har plads til at du kan også plante dem i krukker eller i blomsterkasser.

Uanset hvad du gør, skal du sørge for at undgå at bruge pesticider og herbicider i din have, da de kan være skadelige for bier og andre bestøvere.

Blomster der tiltrækker bier

Nogle blomster, der tiltrækker bier, er bl.a.: solsikker, lavendel, sortøjede susaner, gyldenris og asters. Så hvis du ønsker at tilføje nogle vilde blomster til din have, skal du sørge for at inkludere nogle af disse planter. Blomster er en god fødekilde for vilde bier, fordi de leverer nektar og pollen. Det hjælper de vilde bier til at holde sig sunde og bestøve blomsterne.

Blomster der tiltrækker sommerfugle

Sommerfugle tiltrækkes også af visse blomster, f.eks. vilde blomster, azaleaer, sommerfugleurt, lantana og verbena.

Lav buketter af vilde blomster

Den bedste måde at øge biodiversiteten i din have på er ved at inddrage vilde blomster i dit landskab. Vilde blomster giver føde og levested for bier, insekter og sommerfugle og kan fås i de fleste havecentre.

Buketter af vilde blomster er smukke og nemme at lave. Du skal blot samle vilde blomster fra din have eller fra en lokal park og samle dem sammen med et elastikbånd. Du kan også tilføje en smule grønt, f.eks. bregner eller lavendel, for at give ekstra farve og interesse. Buketter af vilde blomster er vidunderlige som værtindegaver, og de er en god måde at vise din påskønnelse af naturen på. De er også en smuk tilføjelse til ethvert rum i dit hjem.

Den vilde have

En vild have kan være med vilje. Det kan være en bevidst blanding af vilde blomster, spiselige blomster og medicinalvarer, der er plantet med den specifikke hensigt at tiltrække vilde dyr, f.eks. bier, sommerfugle og fugle.

Der er et par ting, man skal overveje, når man anlægger en vild have:

– Placering: vælg et sted i dinen have, der får masser af sol og ligger tæt på en vandkilde.

– Størrelse: vilde haver behøver ikke nødvendigvis at være store, men bør være på mindst 4 x 4 kvadratmeter.

– Jordforberedelse: Vilde planter foretrækker veldrænet jord, så tilsæt organisk materiale som kompost eller gødning, inden du planter.

– Valg af planter: vælg en række forskellige planter, der blomstrer på forskellige tidspunkter af året. Vælg både vilde blomster og hjemmehørende planter samt spiselige og aromatiske planter.

Når din vilde have er etableret, kan du læne dig tilbage og nyd at se det vilde dyreliv, som den tiltrækker. God fornøjelse!