
Sponsoreret indhold
Bæredygtighed er tidens store buzzword – og det er der god grund til. At være grøn er det nye sort, og der er kommet stort fokus på, hvor meget vi som individuelle mennesker også kan gøre for at passe bedre på vores nærmiljø og dermed også på hele klodens miljø og tilstand.
Er du den heldige ejer af en have, kan du i dette indlæg derfor læse om tre miljøvenlige tiltag, som du kan implementere i din have. Fælles for tiltagene er, at de både vil være en effektiv og hjælpende indsats for dig og din have, og at de er yderst miljøvenlige og bæredygtige løsninger, der enten kan komme til eller alternativt erstatte de mindre bæredygtige løsninger, der måtte være i brug.
Læs med her for at blive klogere på LAR og på at bruge miljørigtige materialer i haven.
Hvad er LAR?
Bag forkortelsen LAR gemmer der sig ordene ’lokal afledning af regnvand’. Det vil sige, at LAR faktisk dækker over alle de forskellige muligheder, der er for, at du kan implementere måder, hvorpå regnvandet kan afledes på din egen grund – og ikke løbe videre til de offentlige kloaksystemer, der risikerer at blive oversvømmede ved voldsomme byger og regnvejr.
LAR er metoder, hvor vandafledningen i højere grad efterligner naturens egen naturlige måde at aflede regnvandet på. Det vil eksempelvis sige fordampning, afledning til vanding eller nedsivning. Du kan eksempelvis etablere et regnbed, hvor vandet kan opsamles, indtil det fordamper. Eller du kan anlægge en faskine, som er et hulrum i jorden, hvor overskydende regnvand kan trænge ned og derfra sive videre ned til grundvandet.
Tænk på miljøet – brug de rigtige materialer
Hvad enten du skal bygge noget nyt i din have, eller det er materialer, som du bruger til den daglige pasning og pleje i havens bede, er det utrolig vigtigt, at du bruger bæredygtige og miljøvenlige materialer. Det har en kæmpestor effekt, hvis du ikke gør det – også selvom du ikke kan se det med det blotte øje.
Miljøvenlige materialer dækker over naturlige materialer, der ikke er blevet imprægneret, indeholder kemikalier, ikke indeholder pesticider eller andet ”kunstigt”, der kan risikere at påvirke den naturlige fauna og det naturlige kredsløb i haven.
Det er derfor en rigtig god idé at være opmærksom på, hvad du bruger i din have, da dit nærmiljø – og endvidere miljøet i det hele taget – har brug for, at der ikke tilsættes lige så mange kunstige materialer, som det er blevet normen at gøre. Undersøg derfor altid, hvor materialerne kommer fra, under hvilke forhold de er produceret, og eventuelt om de også kan genanvendes, når du er færdig med dem. På den måde vil du sikre dig langt det bedste resultat, både for din egen have og for miljøet.